کاربرد بلبرینگ

کاربرد بلبرینگ
کاربرد بلبرینگ

 

کاربرد بلبرینگ در لوازم و ماشین آلات صنعتی، امروزه وسعت زیادی یافته و شاید بتوان عنوان مهمترین اختراع بشر را به لحاظ کارایی و نقش مهمی که در صنایع دارند، به این قطعات اختصاص داد. چراکه تمامی کارخانه ها برای به حرکت درآوردن تجهیزات خود، نیازمند بلبرینگ هستند. اساسأ بلبرینگ ها برای کاهش اصطکاک در هر دستگاهی که قابلیت دوران و چرخش دارد، به کار برده می شوند و وظیفه اصلی آنها، تحمل بارهای شعاعی و محوری یا هردو می باشد. بی شک عملکرد موثر این قطعات است که مانع از بروز مشکلاتی نظیر خوردگی، خراشیدگی و سائیدگی ناشی از اصطکاک میان دو سطح در حال لغزش در یک دستگاه می شود. بنابراین کاربرد بلبرینگ در مکانیک و صنایع مختلف را می توان بسیار حائز اهمیت دانست که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

 

لزوم استفاده از بلبرینگ

همانطورکه اشاره شد، بلبرینگ ها برای بهبود عملکرد دورانی برخی دستگاه ها، کم کردن اصطکاک و همچنین حرکات نرم تر آنها مورد استفاده قرار می گیرند. مثلا در صورت نبود این قطعات در چرخ خودرو، می بایست فلز اطراف آنها با توان بیشتری به چرخش درآمده تا اتومبیل بتواند حرکت کند. البته در این شرایط نیز سرعت حرکت چرخ ها و در کل حرکت خودرو بسیار پایین تر از سرعت کنونی آنها خواهد بود. علاوه بر آن، قطعات به کار رفته در اتومبیل نیز در اثر اصطکاک موجود، بسیار سریع تر دچار فرسودگی و تخریب می شوند. به این ترتیب کاربرد بلبرینگ در انواع ماشین آلات و لزوم استفاده از آنها با این مثال ساده کاملا مشخص شد.

کاربردهای بلبرینگ

در بخش های قبل نیز اشاره داشتیم که عملکرد اصلی بلبرینگ، توانایی مقاومت در برابر بارهای وارده به این قطعه است. از همین رو می توان کاربرد آن را تنظیم و نرم تر کردن حرکات یک دستگاه و همچنین به حداقل رساندن اصطکاک در اعضای متحرک دانست. درواقع این قطعه با قابلیت اتصال به دو بخش متحرک در یک دستگاه، علاوه بر مقاومت در برابر بارهای شعاعی، محوری و ترکیبی باعث کاهش اصطکاک ناشی از حرکت آنها می شود. به همین دلیل امروزه از این قطعه به نحوی در تجهیزات گوناگون استفاده می شود که در ادامه به کاربرد بلبرینگ در صنایع مختلف خواهیم پرداخت:

 

صنعت خودروسازی

یکی از مهم ترین صنایع دنیا که طیف وسیعی از انواع بلبرینگ در آن مورد استفاده قرار می گیرد، صنعت ساخت خودرو می باشد. به طوری که نمونه های مختلفی از این قطعه برای بخش ها و کارکردهای متنوع در اتومبیل کاربرد دارند که از آن جمله می توان به موتور خودرو، چرخ ها و سایر قسمت هایی با عملکرد دورانی اشاره کرد.

 

صنعت فولاد

از دیگر صنایع مهم و تاثیر گذار که استفاده از بلبرینگ در آن بسیار گسترده و فراوان است، صنعت فولاد می باشد. اساسأ در هر بخش از این صنعت که از ابزار و تجهیزات متنوع و انواع موتورهای صنعتی با عملکرد دورانی استفاده شده باشد، کاربرد بلبرینگ نیز مشهود است. البته بسته به عملکرد دستگاه مورد نظر، نمونه های مختلف این قطعات به کار برده می شود.

 

صنعت کشاورزی

کشاورزی نیز از دیگر صنایعی است که در آن از انواع ماشین آلات و تجهیزات بزرگ و متعدد مانند کمباین، تجهیزات کاشت و برداشت، پمپ آب و… استفاده می شود. بدیهی است، لازمه حرکت این وسایل وجود قطعه ای مهم و کارآمد به نام بلبرینگ است که در انواع و اشکال گوناگون، به کار برده می شود.

 

صنعت هوافضا

از جمله صنایعی که لزوم استفاده از تجهیزاتی با دقت عملکرد بالا در آن بسیار ضروری است، صنایع هوافضا می باشد. به واسطه همین حساسیت و عملکرد دقیق دستگاه ها، کاربرد بلبرینگ در این صنعیت قابل پیش بینی و بسیار با اهمیت است. مسلمأ در صورت نبود این قطعات، تصوری درباره چگونگی ساخت تجهیزات مربوطه در دسترس نداشتیم. اما اکنون می توان به جرأت نقش بلبرینگ را در این صنعت بسیار پررنگ و مهم دانست.

 

سایر کاربردهای بلبرینگ

به طور حتم کاربردهای بلبرینگ نمی تواند محدود به موارد فوق باشد و موارد استفاده از آن به حدی گسترده و فراوان است که در این مطلب نمی گنجد. اما برای آشنایی بیشتر در ادامه به موارد شناخته شده از کاربرد این قطعه اشاره خواهیم داشت:

  • صنایع و لوازم ساختمانی
  • تمامی سیستم های حمل نقل زمین، هوایی و دریایی
  • دستگاه خودپرداز
  • خودرو، موتور سیکلت، دوچرخه، اسکیت
  • آسانسور و پله برقی
  • صنایع پزشکی
  • ابزارهای جراحی

همچنین کاربرد بلبرینگ در لوازمی مانند دریل، بالابرها، ریل کمد، هارد دیسک کامپیوتر، دی وی دی رایتر و مواردی از این قبیل بسیار زیاد است.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.