ورق نسوز

ورق نسوز
ورق نسوز

ورق نسوز چیست؟

ورق نسوز همان‌طور که از نامش پیداست، ورقی ساخته شده از مواد مختلف است که در برابر حرارت مقاومت بالایی دارد. انواع بسیاری از این ورق وجود دارند که در این مقاله به اغلب آن‌ها پرداخته‌ایم. همچنین اگر آشنایی کافی با این ورق‌ها نداشته باشید، خواهید دید که چگونه بخش مهمی از اغلب صنایع به کمک آن‌ها نیاز دارند.
با ما باشید تا انواع ویژگی‌های آن‌ها را شناخته و با کاربردهایش آشنا شوید.

ورق نسوز

ویژگی ورق نسوز

همان‌طور که گفتیم مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت دارد. البته میزان حرارت قابل تحمل از سوی یک ورق وابسته به نوع آن است. در حالت کلی می‌توان گفت میانگین دمایی که ورق‌های نسوز می‌توانند در آن ساختارشان را حفظ کنند، حدود 1000 درجه‌ی سانتی‌گراد است. تکرار این نکته خالی از لطف نیست که این عدد در ورق‌های مختلف متفاوت بوده و با توجه به نوع و مقدار آلیاژ به کار رفته در ساختشان می‌تواند بیشتر یا کمتر باشد.
برای مثال وجود عناصری همچون نیکل و کروم در ورق‌های فولادی در مقاومت آن‌ها تاثیر به‌سزایی دارند.

انواع ورق نسوز

بحث قابل تامل در خصوص ورق‌های نسوز تنوع آن‌هاست. این تنوع باعث شده است بتوان از این ورق‌ها در صنایع مختلف و برای کاربردهای متعددی استفاده کرد. برای درک بیشتر و بهتر تفاوت بین انواع این محصولات و کاربری‌شان هر یک از آن‌ها را معرفی کرده و به توضیحاتی در خصوص‌شان می‌پردازیم.

ورق نسوز استیل یا فولادی

ورق استیل نسوز یکی از انواع پرکاربرد  است که مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت دارد، می‌تواند در صنایع مختلف نقش قابل توجهی را ایفا کند. وجود این مقاومت بالای حرارتی و دیگر خصوصیات این ورق، به دلیل به کار رفتن آلیاژهای متنوعی در آن است. این آلیاژها را بشناسید تا علت برتری این ورق را نسبت به بسیاری از انواع دیگر بدانید.

آلیاژها

در ادامه عناصر مهم به کار رفته در ساختار انواع ورق فولادی نسوز را معرفی می‌کنیم:
 کروم: این عنصر که نقش قابل توجهی در تقویت ورق استیل در برابر خوردگی و همچنین حرارت بالا دارد. می‌توان گفت عنصر کروم در همه‌ی فولادهای نسوز به کار می‌رود.
 کربن: اکثر فولادهای نسوز شامل چیزی بین 0.05 تا حدود 10 درصد کربن هستند.
 نیتروژن: این عنصر در اندازه‌ی کم در ورق استیل نسوز یافت می‌شود.
 نیکل: برای افزایش انعطاف‌پذیری و همچنین مقاومت این ورق‌ها در دمای بالا، وجود نیکل امری ضروری‌ست.
 گوگرد: گوگرد عنصری مفید برای ماشین‌کاری در فولادهای نسوز است. البته این عنصر میزان جوش‌پذیری ورق را کاهش می‌دهد، اما استفاده از آن در برخی موارد ضروری به نظر می‌رسد.
 سیلیکون: این عنصر نیز همچون کروم نقش قابل توجهی در افزایش مقاومت فلز در برابر خوردگی دارد.

انواع ورق نسوز استیل

 همان‌طور که خواهید دید این نمونه‌ها میزان مقاومت‌های مختلفی در برابر حرارت دارند. این ورق‌ها با گریدهای متنوعی معرفی می‌شوند.
 گرید 330: حداکثر دمای قابل تحمل از سوی این ورق 2000 درجه سانتی‌گراد است.
 گرید 310: این دما مقاومت خوبی در دمای 1250 درجه سانتی‌گراد دارد.
 گرید 309: استفاده از این گرید برای شرایط دمایی 1100 درجه سانتی‌گراد انتخابی مناسب است. گفتنی‌ست این نوع ورق مقاومت خوبی نیز در برابر زنگ‌زدگی دارد.
 گرید 304: ورق فولادی نسوز گرید 304 می‌تواند حرارتی در حدود 900 درجه سانتی‌گراد را تاب بیاورد و همچنین به سختی نیز اکسید می‌شود.

ورق نسوز کلینگریت

یکی دیگر از نمونه‌های این ورق‌ها که بسیار پرکاربرد و معروف است،ورق کلینگریت است که نام لاتین آن هم Klingerit Sheet است، دلیل نام‌گذاری‌اش شهرت بسیار بالای ورق‌های تولید شده از این نوع، از سوی کمپانی Klinger است. استفاده از این ورق در صنایع مختلفی رواج داشته و می‌توان واشرهای نسوز تولید شده از آن را از پرکاربردترین و پروفروش‌ترین انواع واشرهای نسوز دانست. در ساخت این ورق مواد اولیه متنوعی به کار می‌رود. از بین آن‌ها می‌توان به مهم‌ترین‌ها یعنی پودر آزبست، رزین SBR و رزین ‌NBR اشاره کرد. البته مضرات آزبست باعث شده است تا برخی از نمونه‌های این ورق بدون استفاده از این ماده ساخته شوند.

انواع کلینگریت

ورق‌های کلینگریت را با توجه به ساختاری که دارند می‌توان به انواع مختلفی تقسیم کرد. در سطرهای بعد این موارد را بیشتر خواهید شناخت:
کلینگریت سیم دار: استفاده از لایه‌های سیم در ساختار این ورق سبب این نام‌گذاری شده است. کلینگریت سیم‌دار می‌تواند دمایی در حدود 580 درجه سانتی‌گراد را بدون تغییر تحمل کند.
کلینگریت بدون سیم: این ورق به جز عدم وجود سیم در آن، شباهت زیادی به نمونه‌ی قبلی دارد. تحمل آن نیز به چیزی در حدود 550 درجه‌ی سانتی‌گراد می‌رسد.
کلینگریت سیم‌دار گرافیتی: استفاده از لایه‌ای از گرافیت بر روی ورق کلینگریت سیم‌دار باعث افزایش مقاومت آن در برابر حرارت می‌شود. این موضوع سبب افزایش مقاومت این ورق تا 650 درجه سانتی‌گراد شده و کاربردهای آن را گسترده‌تر می‌کند.
کلینگریت بدون سیم گرافیتی: گرافیت در این ورق نیز همان کارکرد را دارد و می‌تواند مقاومت آن را از 550 به 600 درجه‌ی سانتی‌گراد برساند.

دیگر انواع ورق نسوز

نمونه‌هایی که از نظر گذراندیم و اطلاعات مختلفی از آن‌ها ارائه کردیم، تنها برخی از انواع ورق‌های نسوز هستند. تنوع در این ورق‌ها محدود به این موارد نشده و می‌توان نمونه‌های زیر را نیز در این زمینه معرفی کرد:
ورق گرافیت خالص نسوز
ورق آزبست نسوز
 ورق گرافیت تنجید (گرافیت استیل‌دار)
ورق فیبر نسوز
ورق میکا نسوز

کاربردها

در صنایع متعددی به عنوان عایق استفاده می‌شود. همچنین ساخت واشر نسوز به کمک این ورق‌ها امری رایج است و در مواردی که دمای محیط سبب تغییر شکل واشر می‌شود استفاده از این نوع واشر بسیار کاربردی‌ست.
از جمله محل‌هایی که از این نوع ورق به فراوانی استفاده می‌شود می‌توان به نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها، صنایع تولیدی، سکوهای نفتی و … اشاره کرد.

قیمت گذاری

قیمت این ورق با توجه به تنوعی که در آن دیدید، بازه‌ی زیادی را در برمی‌گیرد. در حقیقت نوع ورق، آلیاژ‌ها و موادهای به کار رفته در ساخت آن، مقاومت در برابر حرارت، ابعاد و پارامترهای دیگری در تعیین قیمت این ورق‌ها تاثیرگذارند.

برای اطلاع از قیمت ها و ثبت سفارش لطفا کلیک کنید